„Zatvorim oči, vidim.“ Paul Gauguin

Dnevna sanjarenja uglavnom ostaju u podsvijesti

Kao dijete imali smo vrlo razvijenu maštu, živjeli smo u čarobnim svjetovima slika. U odrasloj dobi slike sanjarenja mogu se pojaviti spontano, ali se također mogu razviti svjesno. Katatimno ili emotivno doživljavanje slika polazi od toga da slike i predodžbe koje tijekom dana prolaze našim mislima odražavaju nesvjesne konflikte. To je kod dnevnog sanjarenja jednako kao i kod pravih snova. No te dnevne slike uglavnom ostaju na razini podsvijesti.

Korištenje katatimno imaginativnog treninga povećava učinkovitost i kreativnost, a time i produktivnost. Intenzivno proživljavanje unutarnjih slika vodi do jasnije spoznaje samog sebe i svojih resursa što povećava samopouzdanje i lakše rješavanje konfliktnih situacija.

Dekodirana simbolika slika može promijeniti unutarnji stav

U suradnji s terapeutom pokušava se svjesno prizvati dnevna sanjarenja povezana s nekom određenom temom. Potom se zajedno s terapeutom pokušavaju protumačiti slike koje pritom nastaju. Jednostavnim pitanjima klijent kroz slike osvješćuje dotad podsvjesne osjećaje i stresna iskustva.

Motivi katatimno imaginativnog treninga imaju različita značenja i mogu potaknuti različite projekcije. Terapeut nudi klijentu različite interpretacije, koje klijentu omogućuju bolje ophođenje s vlastitom osobnošću. Često klijenti sami dekodiraju simboliku nastalih slika. No da bi se uspjeli promijeniti unutarnji stavovi, nužan je razgovor s terapeutom. Uz pomoć terapeuta dekodirana simbolika slika može promijeniti unutarnji stav.

Gdje se može korititi katatimno imaginativna metoda

Katatimno doživljavanje slika, često zvano i putovanjem kroz slike, primjenjuje se u kratkoročnoj terapiji kod djece, mladih i odraslih pri tretiranju kriza, depresija, psihosomatskih poteškoća, opsesivnih neuroza ili kod psihički uvjetovanih seksualnih poremećaja. Opuštajući efekt ove metode često se koristi i u sportu, školama i socijalnim ustanovama.

KIP se može koristiti gdje god ljudi žele upoznati bogatstvo svojih unutarnjih slika i pronaći način za jačanje resursa. Učinkovit je način samoprocesiranja na mnogim temama, neke od njih su:

  • Suočavanje s akutnim izazovima i krizama
  • Suočavanje s teškim emocionalnim situacijama
  • Anksioznosti i traume
  • Tjelesne bolesti i kronična bol
  • Uklanjanje blokada
  • Povećanje kreativnosti
  • Sprječavanje stresa i izgaranja
  • Duhovne krize

Katatimno-imaginativnu psihoterapiju (KIP) (bivši nazivi: Katathymes Bilderleben, Symboldrama), razvio je liječnik i psihoanalitičar Dr. med. Hans Carl Leuner. To je oblik terapije u kojem se koristi sanjarenje (Imaginationen).